Rabarbar... bohaterem dnia

Rabarbar nazywany jest również rzewieniem. Wywodzi się z terenów azjatyckich, głównie z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Polsce znany jest od wieku XVIII.
Rabarbar jest owocem czy warzywem? O tym i wielu innych rzeczach w dzisiejszym poście. Zapraszam!

Wartość odżywcza:

  • 21kcal/100g
  • Białka 0.9g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Węglowodany 4.5g
  • Błonnik 1.8g 
  • Witaminy A C E K 
  • Minerały POTAS WAPŃ FOSFOR MAGNEZ

Czym jest rabarbar?

Rabarbar przez wielu uważany jest za owoc. Jest to spowodowane kwaśno słodkawym smakiem tej rośliny. Prawda jest taka, że jest on warzywem. 

Właściwości:

  1. Chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.
  2. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, który wpływa na kondycję skóry.
  3. Korzenie rabarbaru są środkiem przeczyszczającym.
  4. Pobudza produkcję żółci, przez co ułatwia procesy trawienne.
  5. Polecany jest dla osób dbających o sylwetkę, dzięki niskiej kaloryczności.

Komentarze