Mleko zsiadłe... bohaterem dnia

Mleka zsiadłe nazywane jest również kwaśnym mlekiem czy skwaszonym mlekiem. Na śląsku znane jest jako kiszka. Powstaje ono ze świeżego mleka, które nie zostało poddane pasteryzacji i sterylizacji, a jedynie odstawieniu do skwaśnienia. Zapraszam na lekturę o nim!

Wartość odżywcza:

  • 55kcal/100g
  • Białko 2.7g
  • Tłuszcze 3g
  • Węglowodany 4.3g 
  • Błonnik 0g
  • Witaminy A B2 B12 
  • Minerały WAPŃ POTAS

Właściwości:

   Mleko zsiadłe polecane jest dla osób, które mają problemy trawienne, tj. biegunki, wzdęcia czy też zaparcia.
   Regularne picie poprawi naszą perystaltykę jelit, dzięki czemu wpłynie pozytywnie na nasze trawienie.
   Podnosi odporność organizmu na choroby i oczyszcza układ pokarmowy z niepożądanych drobnoustrojów.
   Jest produktem polecanym dla osób, które są na diecie, ponieważ pobudza produkcje żółci i soków trawiennych, co wpływa na przemianę materii.

Jak zrobić zsiadłe mleko w domu?

Wystarczy tylko, że świeże mleko wystawimy poza lodówkę na dwa dni. W tym czasie, dzięki bakteriom dojdzie do fermentacji mlekowej. Podczas tego procesu mleko rozwarstwi się na płynną serwatkę i gęsty skrzep. Po dwóch dniach mleko schładzamy w lodówce i mieszamy. Gotowe! 

Komentarze