Borowik szlachetny... bohaterem dnia

Borowik szlachetny król grzybów  jest nazywany również borowikiem jadalnym, bądź prawdziwkiem.
Występuje głównie w Ameryce Północnej, Europie; można go również znaleźć w Nowej Zelandii i terenach afrykańskich. Ma szerokie zastosowanie kulinarne.
Zapraszam na przyjrzenie się bliżej temu grzybowi!

Wartość odżywcza:

  • 39kcal/100g
  • Białka 4g
  • Tłuszcze 1g
  • Węglowodany 4g
  • Błonnik 3g
  • Witaminy C B6 E
  • Minerały WAPŃ FOSFOR 

Właściwości:

  1. Jest pożywieniem, które nadaje się idealnie dla osób dbających o figurę, ponieważ zawiera mało kalorii, dzięki dużej obecności wody.
  2. Jest źródłem zdrowych tłuszczów.
  3. Zawiera dużo białka.

Okres zbiorów:

Pierwsze okazy pojawiają się w lipcu. Ostatni okres ich występowania to październik.

Ciekawostka:

Borowik należy do grzybów, które wchłaniają wiele metalów ciężkich, m.in. rtęć. Z tego powodu, najlepiej go zbierać z terenów, które są oddalone od dróg.

Komentarze