Sałata... bohaterem dnia


Sałata to roślina jednoroczna, która ma ponad 100 gatunków. Wywodzi się z terenów o klimacie umiarkowanym Azji i Europy. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się tej roślinie!

Wartość odżywcza:

na bazie sałaty zielonej:
  • 15kcal/100g
  • Białko 1.4g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Węglowodany 2.9g
  • Błonnik 1.3g
  • Witaminy A B6
  • Minerały WAPŃ MAGNEZ

Odmiany sałat:

  • Sałata masłowa najpopularniejsza odmiana w Polsce. Jej liście są delikatne o jasnozielonej, intensywnej barwie.
  • Sałata lodowa najpopularniejsza odmiana sałaty, która jest dostępna na rynku. Wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Można ją długo przechowywać w lodówce.
  • Sałata rzymska jest gorzkawa, ma sztywne i ciemno zielone liście. Jest symetrycznie unerwiona.
  • Sałata dębolistna posiada zielone, bądź czerwone 'poszarpane' listki, które są kruche z charakterystycznym orzechowym smakiem.
  • Cykoria ma jasnozielone liście, które są chrupiące. Świeża ma zwinięte i zbite liście w twardą główkę.
  • Rukola (Rokkieta siewna) ma wąskie, nie zbyt duże i ciemnozielone liście. Ma ostro-pieprzny smak.
  • Roszponka ma malutkie listki o jasnozielonej barwie. Mimo, że listki ma małe, to bardzo aromatyczne. Porównywana pod względem smaku jest do aromatu orzechów.
  • Endywia ma wąskie i ząbkowate liście, które w przeciwieństwie do wielu sałat, nie tworzą główki.


Komentarze