Płatki kukurydziane... bohaterem dnia

Płatki kukurydziane to idealny produkt na szybkie śniadanie, zalewamy mlekiem i gotowe. Zaliczane są do pożywnych i zdrowych produktów. Zapraszam na post, w którym przyjrzymy się nim bliżej!

Wartość odżywcza:

  • 357kcal/100g
  • Białko 8g
  • Tłuszcze 0.4g
  • Węglowodany 84g
  • Błonnik 3.3g
  • Witaminy A D B6 B12
  • Minerały MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ

Jak powstają płatki kukurydziane?

   Cały proces zaczyna się od ugotowania do miękkości ziaren kukurydzy. Po tym procesie są one rozgniatane na papkę, która jest przepuszczana przez walce obracające się w przeciwne kierunki. Większe grudki, które zostały spłaszczone są opiekane. Podczas tej obróbki termicznej zmniejszają swoją objętość i przyjmują znany nam kształt. 

Właściwości:

  1. Wpływają korzystnie na wzrok.
  2. Wzmacniają odporność organizmu.
  3. Chronią przed działaniem wolnych rodników.
  4. Chronią również wzrok przed chorobami.

Komentarze