Włoskie Hamburgery

Ciao a tutti! 
Inspiracja na ten przepis wywodzi się z włoskiej restauracji Strampalato, w której miałem przyjemność pracować przez miesiąc. Receptura to połączenie doznań smakowych, które doznałem podczas jedzenie hamburgera z tej restauracji oraz moich własnych modernizacji. Wyczekiwany przez wielu... Zapraszam!

Składniki:

4 bułki
400g mięsa z łopatki
1 ząbek czosnku
duża garść mixu sałat
4 plasterki pomidorów
4 plasterki sera żółtego
8 ziemniaków
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz

na sos:
4 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1.W miseczce mieszamy majonez, ketchup i szczypiorek; odkładamy do lodówki.
2.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza z termo-obiegiem.
3.Mięso mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa.
4.Siekamy drobno czosnek.
5.Do miski wrzucamy zmielone mięso, posiekany czosnek, ostrą i słodką paprykę oraz doprawiamy solą i pieprzem; wyrabiamy ręką.
6.Dzielimy mięso na 4 części i z każdej formujemy okrągły dysk, wielkości bułki.
7.Każdy dysk zawijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 15 minut.
8.Umyte ziemniaki kroimy w plasterki, wraz ze skórką.
9.Smażymy chipsy ziemniaczane we frytkownicy, aż będą złociste.
10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy wyjęte z folii dyski mięsne; powinien być brązowej barwy.
11.Po przewróceniu na drugą stronę układamy plasterek sera.
12. Bułki kroimy na połówki i wkładamy do piekarnika na 2 minuty.
13.Na bułkę rozsmarowujemy pół łyżki sosu, układamy umytą sałatę, usmażone mięso, plaster pomidora i górną część bułki, którą przedtem posmarowaliśmy połową łyżki sosu.
14.Przebijamy długą wykałaczką i układamy na talerz, obok wyłożonych chipsów ziemniaczanych.
Buon appetito!

Komentarze