Kruche ciasteczka z migdałami

Przepis na te ciasteczka jest inspirowany recepturą na tartę della nonna. Zawiera praktycznie te same składniki co podstawa tarty. Szybkie w przygotowaniu i przy okazji smaczne. Zapraszam!

Składniki:

na ciasto:
1 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl cukru
75g zimnego masła
skórka z 1/2 cytryny
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli

dodatkowo:
mała garść płatków migdałowych
cukier puder

Przygotowanie:

1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w dużej misce.
2.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej kulki.
3.Chłodzimy ciasto przez 30 minut.
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
5.Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0.5cm.
6.Wykrawamy z ciasta prostokąty.
7.Układamy prostokąty na blasze do pieczenie wyłożonej papierem do pieczenia.
8.Na każdym ciastku układamy 3 płatki migdałowe.
9.Pieczemy do czasu, aż lekko się zrumienią.
10.Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze