Masło... bohaterem dnia

Masło to zestalony tłuszcz jadalny, który otrzymuje się ze śmietany z mleka(zazwyczaj)krowiego.
Jest zdecydowanie podstawowym składnikiem kanapek, bez niego były by suche.
Zapraszam na wpis poświęcony właśnie temu produktowi!

Wartość odżywcza:

  • 716kcal/100g
  • Białko 0.9g
  • Tłuszcze 81g
  • Węglowodany 0.1g
  • Cholesterol 215mg
  • Witaminy A D E
  • Minerały WAPŃ  MAGNEZ

Właściwości:

  1. Korzystnie wpływa na pracę mózgu.
  2. Wspomaga wzrok.
  3. Wzmacnia odporność organizmu.
  4. Chroni kości.
  5. Pozytywnie działa na krążenie krwi.
  6. Spowalnia procesy starzenia się skóry.

Jak zrobić masło smakowe?

Masło smakowe jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ubarwi nasze działania w kuchni.

Masło czosnkowe:
-1 kostka masła
-2 ząbki czosnku
-szczypta soli

Miękkie masło przekładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, prosto do miski z masłem. Dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formujemy wałek. Chłodzimy.

Masło ziołowe:
-1 kostka masła
-mała garść listków bazylii
-mała garść listków oregano
-skórka z 1/2 cytryny
-sól

Miękkie masło przekładamy do miseczki. Zioła drobno siekamy i dodajemy do miseczki z masłem. Skórkę ścieramy prosto do masła. Dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formujemy wałek. Chłodzimy.

Masło pietruszkowe:
-1 kostka masła 
-pęczek natki pietruszki
-sól

Miękkie masło przekładamy do miseczki. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do miseczki z masłem. Dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formuje wałek. Chłodzimy

Masło czekoladowe z nutką chili:
-1 kostka masła
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 łyżeczka miodu
-szczypta chili

Miękkie masło przekładamy do miseczki. Do masła ścieramy na drobnej tarce czekoladę. Dodajemy miód oraz chili. Dokładnie mieszamy. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formujemy wałek. Chłodzimy

Komentarze