Amaretti di saronno
Amaretti są to kruche makaroniki, których bazą są mielone migdały. Dodatkiem, od których wzięły nazwę jest likier migdałowy Amaretto. Zapraszam na włoski przepis!
Składniki:
2 białka
160g mielonych migdałów
160g cukru pudru
20 ml likieru Amaretto
Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę.
3.Do białek przesiewamy mielone migdały i cukier puder, delikatnie mieszamy.
4.Dodajemy likier i jeszcze raz mieszamy.
5.Przekładamy zawartość do rękawa cukierniczego.
6.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, szprycujemy jednakowej wielkości okręgi.
7.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż się zrumienią.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz