Pieprznik jadalny (kurka)... bohaterem dnia

Kurka to pospolita nazwa pieprznika jadalnego. Charakterystyczny wygląd i żółty kolor to jego znaki rozpoznawcze. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się!

Wartość odżywcza:

  • 38kcal/100g
  • Białko 1.5g
  • Tłuszcze 0.5g
  • Węglowodany 7g
  • Błonnik 3.8g
  • Witaminy D C
  • Minerały POTAS MAGNEZ ŻELAZO

Właściwości:

  1. Kurki są polecane dla osób, które dbają o zdrowie, z racji niskiej kaloryczności.
  2. Są dobrym produktem dla wegetarianów, z powodu obecność aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć.
  3. Powodują uczucie sytości, poprzez obecność błonnika.
  4. Nie są polecane dla osób z problemami trawiennymi przez ich ciężkostrawność.

Okres zbiorów:

Pierwsze okazy pojawiają się już w czerwcu. Ostatni okres ich występowania wypada w listopadzie.

Komentarze