Tarta della nonna

Przysmak z Toskanii, który przypadł do mojego gustu. W prawdzie wymaga trochę czasu, ale warto dla jego smaku. W oryginalnym włoskim przepisie występują orzeszki piniowe, ale zastąpiłem je migdałami, z którymi tarta smakuje równie wybornie. Zapraszam na przepis:

Składniki:

na ciasto:
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl cukru
150g zimnego masła
skórka z 1/2 cytryny 
sok z 1/2 cytryny
1 jajko
3 żółtka
szczypta soli

na krem:
2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka

na wierzch:
1 białko
1 łyżeczka mleka
30 g migdałów w płatkach

Przygotowanie:

1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w dużej misce.
2.Zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej kulki.
3.Chłodzimy ciasto przez 30 minut w lodówce.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
5.W rondelku gotujemy 1 i 3/4 szklanki mleka wraz z cukrem.
6.W mikserze ubijamy żółtka z cukrem wanilinowym na puszystą masę.
7.Do żółtek dodajemy 1/4 szkl mleka i mąkę; mieszamy.
8.Do gorącego mleka wlewamy powoli masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając.
9.Wyłączamy dopływ ciepła, kiedy masa będzie miała gęstą konsystencję.
10.Masę chłodzimy w zlewie z zimną wodą.
11.Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim formę na tarte; nadmiar odkrawamy.
12.Wlewamy masę budyniową i wyrównujemy.
13.Rozwałkowujemy resztę ciasta i zakrywamy masę; nadmiar również odkrawamy.
14.Smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem z mlekiem i posypujemy migdałami.
15.Pieczemy przez 45 minut, a pod koniec (na 5 minut) włączamy termo-obieg.
16.Studzimy tarte i możemy kroić.
Smacznego!

Komentarze