Ciasto z rabarbarem

Rabarbar rośnie w moim ogrodzie i praktycznie zawsze był używany do kompotów, dżemów, albo po prostu usychał. W tym roku postanowiłem wkomponować go w ciasto. Połączenie słodko kwaśne idealnie się komponuje w tej recepturze. Nie przedłużając zapraszam Was na przepis!

Składniki:

na ciasto:
1szkl mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/3 szkl cukru
200g masła
szczypta soli

na nadzienie:
600g rabarbaru
200g dżemu malinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu

na bezę:
3 białka
3/4 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1.Na stolnicy łączmy składniki na ciasto, ugniatamy.
2.Kulkę ciasta chłodzimy przez 20 minut w lodówce.
3.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
4.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość tortownicy.
5.Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem.
6.Przy pomocy widelca dziurkujemy ciasto.
7.Pieczemy przez około 15 minut, aż się lekko zrumieni.
8.Umyty rabarbar kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
9.Do rabarbaru dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę dżemu; mieszamy.
10.W wysokim naczyniu ubijamy białka dodając po łyżce cukru, na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
11.Na upieczony spód wykładamy rabarbar i przykrywamy warstwą z ubitych białek.
12.Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut.
13.Ciasto kroimy dopiero jak wystygnie.
Smacznego!

Komentarze