Migdały... bohaterem dnia

Migdały- bohater dnia, są nasionami owoców migdałowca zwyczajnego. Można podzielić je na 2 rodzaje, ze względu na ich odmianę. Pierwsza odmiana to migdały słodkie, które są jadalne nawet w stanie surowym. Druga odmiana to migdały gorzkie, które są trujące. Z tej drugiej odmiany otrzymuje się olej migdałowy, mydła oraz esencje zapachowe. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się pozornie wyglądającym orzechom!

Wartość odżywcza:

  • 596kcal/ 100g
  • Białka 20g
  • Tłuszcze 52g
  • Węglowodany 20.5g
  • Błonnik 12.9g
  • Witaminy E C B3 B2 B6
  • Minerały POTAS FOSFOR SÓD

Wpływ na zdrowie:

   Migdały obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz korzystnie podnoszą poziom tego dobrego cholesterolu HDL.
   Obniżają ryzyko wystąpienia choroby, jaką jest miażdżyca.
   Mają korzystny wpływ na pamięć i koncentrację, a oprócz tego, również na układ nerwowy i na wzrok.
   Chronią przed zawałem serca, udarem mózgu oraz wzmacniają układ kostny, dzięki czemu zabezpieczają przed chorobami, m.in. osteoporozą.
   Potrafią ochronić przed cukrzycą, poprzez obniżenie wchłaniania glukozy.

Komentarze