Pieczone frytki ziemniaczane

Frytki nie zawsze muszą kojarzyć się z tłuszczem i ogromną dawką kalorii. Zastępując frytkownicę piekarnikiem zyskamy pyszną zdrową przekąskę, o obniżonej zawartości kalorii. Dodatek ziół podniesie ich walory smakowe. Zapraszam po przepis na zdrową przekąskę!

Składniki:

3 średnie ziemniaki
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza z termo-obiegiem.
2.Ziemniaki obieramy i oczyszczamy.
3.Oczyszczone ziemniaki kroimy w słupki.
4.Do miski wrzucamy ziemniaki, dodajemy olej i zioła; dokładnie mieszamy, aby ziemniaki były pokryte w przyprawach.
5.Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki i pieczemy przez 10-15 minut, aż się zrumienią.
6.Po tym czasie obracamy ziemniaki i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, aby zrumieniły się z każdej strony.
7.Upieczone frytki idealnie nadadzą się jako przekąska, albo dodatek do dań.
Smacznego!

Komentarze