Kisiel o smaku leśnych owoców

Jesień to idealna pora na różnego rodzaju kisiele. Rozgrzewają, poprawiają humor... czego chcieć więcej podczas deszczowej i szarej pogody za oknem? Zapraszam na domowy kisiel! Jeśli spróbujecie raz takiego domowego, to już nigdy nie powrócicie do tych z torebek.

Składniki:

250g mrożonych owoców leśnych
200ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1.Do rondla wlewamy 3/4 wody; zagotowujemy.
2.Dodajemy owoce i gotujemy, aż zrobią się miękkie.
3.Przez sito przecieramy owoce.
4.Dodajemy owoce do rondla i zmniejszamy ogień na średni.
5.Do rondla dodajemy cukier; mieszamy.
6.Mąkę łączymy z resztą wody.
7.Wlewamy zawiesinę z mąki do rondla, cały czas mieszając.
8.Gotowy kisiel przekładamy do kubków.
Smacznego!

Komentarze