Omlet na słodko z jagodami

Śniadania na słodko idealnie sprawdzają się na rozpoczęcie weekendu. Szybkie w przygotowaniu cieszą oko i podniebienie. Zapraszam po recepturę na omlet!

Składniki:

2 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki mleka
szczypta soli
1 łyżka oleju

dodatki:
1 łyżka miodu
mała garstka jagód

Przygotowanie:

1.Oddzielamy białka od żółtek.
2.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
3.Żółtka mieszamy z mlekiem i łączymy z mąką.
4.Łączymy białka z masą z żółtkami.
5.Rozgrzewamy olej na patelni.
6.Na patelnię przelewamy masę jajeczną.
7.Smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
8.Obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
9.Omlet wykładamy na talerz, polewamy miodem i posypujemy umytymi owocami.
Smacznego!

Komentarze