Marchew... bohaterem dnia

Marchew swój pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi. Jednak oprócz podstawowego pomarańczowego koloru możemy w handlu znaleźć odmiany o innych barwach, m.in. fioletowej. Była ona znana już w starożytnych Chinach i doceniana za swoje właściwości zdrowotne, które zawdzięcza obecności witamin i minerałów. Czas na więcej informacji, zapraszam!

Wartość odżywcza:

  • 41kcal/100g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Białko 0.9g
  • Węglowodany 10g
  • Błonnik 2.8g
  • Witaminy A C B6 K
  • Minerały POTAS SÓD WAPŃ

Dlaczego warto jeść marchew?

  1. Marchew ma działania antynowotworowe.
  2. Działa przeciw robaczo.
  3. Usprawnia pracę jelit.
  4. Podnosi odporność organizmu.
  5. Poprawia i chroni wzrok przed chorobami.

Komentarze