Dżem truskawkowy

Dżemy robione w domu wymagają sporo czasu do przygotowania. Warto jednak poświęcić ten czas, aby delektować się domowym przetworem. Dostępne w sklepach nie dorównują tym własnoręcznym. Zapraszam na recepturę!

Składniki:

1kg truskawek
350g cukru
1op żelfixu 2:1

Przygotowanie:

1.Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
2.Wrzucamy tak przygotowane truskawki do garnka i ustawiamy na ogniu.
3.Dodajemy żelfix; mieszamy.
4.Gotujemy do zagotowania i dodajemy cukier.
5.Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
6.Gorącą masę przekładamy do słoików i szczelnie dokręcamy.
7.Słoiki ustawiamy do góry dnem i trzymamy w tej pozycji przez 30 minut.
8.Po tym czasie słoiki są gotowe do przechowywania.
Smacznego!

Komentarze