Ocet... bohaterem dnia

Ocet ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak. Swoje zastosowanie znajduje praktycznie przy większości recepturach na wykwintne przetwory jesienne. Zapraszam na post o occie!

Wartość odżywcza:

  • 18kcal/100g
  • Białko 0g
  • Tłuszcze 0g
  • Węglowodany 0g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy -
  • Minerały SÓD POTAS WAPŃ

Rodzaje octów:

Ocet kwasowy:
   Produkowany jest z kwasu octowego, który jest rozcieńczony z wodą. Ma ostry smak i charakterystyczny zapach.

Ocet winny:
   Ta odmiana jest popularna przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Powstaje na skutek fermentacji wina. 

Ocet jabłkowy:
   Ma lekko jabłkowy smak i zapach. Idealny dodatek do wszelkich surówek i sosów.

Ocet ryżowy:
   Pochodzi z terenów azjatyckich. Powstaje on na skutek fermentacji sake. Posiada ona delikatnie słodki smak.

Ocet balsamiczny:
   Ten ocet pochodzi z Włoch. Powstaje z moszczu winogronowego. Ma ciemną barwę i gęstą konsystencję.

Komentarze