Cukier... bohaterem dnia

Cukier spożywczy jest substancją znaną również jako sacharoza. Produkowany jest głównie z buraków cukrowych. Wyróżniamy wiele rodzajów cukru, począwszy od koloru, aż po formę w jakiej występuje. Zapraszam na post poświęcony cukrze!

Wartość odżywcza:

  • 386kcal/100g
  • Białko 0g
  • Tłuszcze 0g
  • Węglowodany 100g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy -
  • Minerały -

Właściwości cukru:

   Cukier nie posiada wartości odżywczych dla organizmu. Nie posiada on również właściwości konserwujących. Jedynie posiada walory smakowe- nadaje słodkiego smaku.

Granulacja cukru:

  • Kol- kostka lana;
  • K-lux- kryształ lux;
  • KG- kryształ gruby;
  • KS- kryształ średni;
  • KD- kryształ drobny;
  • KGr- kryształ grysik;
  • KN- kryształ niesegregowany;
  • Pd- puder;
  • Kop- kostka prasowana.

Jak przechowywać cukier?

Cukier jest produktem z grupy higroskopijnych, dlatego najlepszymi warunkami do jego przechowywania są miejsca z niską wilgotnością powietrza oraz wolne od obcych zapachów. Oczywistą rzeczą jest, że w takim miejscu nie powinno być szkodników. Optymalna temperatura dla przechowywania cukru wynosi około 10 stopni Celsjusza, a wilgotność maksymalnie do 65%.

Komentarze