Cukinia... bohaterem dnia

Cukinia, zwana jest również kabaczkiem. Należy do warzyw dyniowatych, które pochodzi z Meksyku i Ameryki Południowej. Podłużny kształt i intensywnie zielona skórka, to jej znak rozpoznawczy. Ta roślina oferuje nam nie tylko owoce, ale również kwiaty. Zapraszam na lekturę, z której dowiecie się m.in. jak przygotować kwiaty do jedzenia.

Wartość odżywcza:

  •  21 kcal/100g
  • Białko 2.7g
  • Tłuszcze 0.5g
  • Węglowodany 3.1g
  • Błonnik 1.1g
  • Witaminy C K PP B1
  • Minerały POTAS ŻELAZO MAGNEZ

Właściwości:

   Cukinia posiada niski indeks glikeniczny (15), dzięki temu mogą ją spożywać osoby zmagające się z cukrzycą.

   Warzywo odkwasza organizm i dobrze wpływa na procesy trawienne, dlatego jest idealna dla osób, które zmagają się z nadkwaśnością.

   Zawiera luteinę- barwnik roślinny, który ochrania siatkówkę oka przed chorobą zwyrodnieniową plamki żółtej, czyli choroby, która może nawet doprowadzić do ślepoty.
  
 Pestki cukinii zawierają kukurbitacynę, czyli związek o działaniu przeciwnowotworowym.

Czy te kwiaty są jadalne?

Zacznijmy od tego, że cukinia zawiera dwa rodzaje kwiatów: kwiaty męskie i żeńskie. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie kwiatów męskich, ponieważ zerwanie kwiatu żeńskiego może wpłynąć na płodność rośliny. Kwiaty cukinii są oczywiście jadalne i można przygotować je na wiele sposobów. Jednak przed zjedzeniem należy je odpowiednio przygotować. Po umyciu kwiatu, należy usunąć pręcik ze środka. Po tych czynnościach kwiaty można śmiało jeść nawet na surowo, inspiracją mogą być gnocchi ,gdzie występują jako dodatek. Oprócz wersji surowej można je smażyć, obtaczać w cieście, a nawet nadziewać i piec.


Komentarze