Gałka muszkatołowa... bohaterem dnia


Gałka muszkatołowa to nasiona z drzew muszkatołowca korzennego. Ta przyprawa pochodzi z wysp, będących częścią Archipelagu Malajskiego. Do Europy została sprowadzona przez krzyżowców. Te nasiona posiadają wiele zastosowań nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Zapraszam na przegląd tej rośliny!

Wartość odżywcza:

  • 520kcal/100g
  • Białko 5.84g
  • Tłuszcze 36.3g
  • Węglowodany 49.29g
  • Błonnik 20.8g
  • Witaminy A B6 C
  • Minerały POTAS FOSFOR WAPŃ ŻELAZO

Właściwości:

    • Olejek z gałki muszkatołowej jest w stanie złagodzić bóle stawów, reumatyczne i ścięgien.
    • Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, przez co wpływa na lepsze trawienie.
    • Ma działania wiatropędne.
    • Zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka.
    • Potrafi zapobiegać zakrzepom krwi.
    • Jest pomocna przy wzdęciach i nudnościach.

Uwaga!

Ciekawą i niebezpieczną właściwością gałki muszkatołowej jest działanie halucynogenne. Duża dawka tej przyprawy doprowadza do niebezpiecznych reakcji organizmu. Efektami ubocznymi po spożyciu większej dawki gałki są kołatania serca, omdlenia, a nawet stany lękowe.



Komentarze