Focaccia - włoskie pieczywo

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które zazwyczaj jest podawane na ciepło jako dodatek do potraw. Jest również podawana przed posiłkami dla zaspokojenia pierwszego głodu.
W zależności od regionu Włoch, posiada ona różne dodatki; od suchej z solą, po pulchną z pomidorami i oliwkami czy ziołową, którą dzisiaj poznamy. Zapraszam na recepturę!

Składniki:

1.5 szkl mąki
1 szkl wody
20g drożdży
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego majeranku 

Przygotowanie:

1.Do miski wrzucamy drożdże i cukier; rozcieramy, aż drożdże będą płynne.
2.Dodajemy łyżeczkę mąki i pół szklanki wody; mieszamy.
3.Odstawiamy rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
4.Po 15 minutach dodajemy resztę wody, oliwę, mąkę i sól; mieszamy i wyrabiamy ciasto.
5.Kulkę ciasta odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
6.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza z termo-obiegiem.
7.Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem układamy ciasto, zwilżonymi olejem dłońmi.
8.Rozpłaszczamy i formujemy prostokąt.
9.Palcami robimy dołki w cieście.
10.W miseczce mieszamy oliwę z ziołami i pędzlem smarujemy ciasto.
11.Pieczemy 8-9 minut, aż się zrumieni.
 Smacznego!

Komentarze