Bazylia... bohaterem dnia

Bohater wpisu- bazylia, pochodzi z tropikalnej strefy Afryki, lecz obecnie jest ona tylko w uprawie. Jej nazwa wywodzi się z Grecji od słowa basileus, czyli 'król', ponieważ wierzono, że tylko król może ją zerwać. W dzisiejszych czasach należy ona do najpospolitszych ziół używanych w różnych kuchniach.
Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie:

Wartość odżywcza:

  • 22kcal/ 100g
  • Białko 3.2g
  • Tłuszcze 0.6g
  • Węglowodany 2.7g
  • Błonnik 1.6g
  • Witaminy A C
  • Minerały  MAGNEZ MIEDŹ WAPŃ ŻELAZO

Właściwości zdrowotne i lecznicze:

  1. Ma właściwości przeciwgorączkowe, obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.
  2. Poprawia trawienie i pomaga w przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia.
  3. Jest środkiem, który zapobiega nudnością.
  4. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
  5. Działa przeciwdepresyjnie i zwalcza bezsenność.
  6. Sok z liści bazylii łagodzi podczas pogryzień przez owady.

Jak uprawiać bazylię w domu?

Bazylia jest rośliną, która jest dobrym kandydatem na uprawę w domu. Jednak, aby dobrze rosła należy pamiętać o tym, że:
- nie jest odporna na niskie temperatury;
- potrzebuje dużo światła;
- lubi wilgotne powietrze.

Czy wiesz, że...?

  • doniczka z bazylią postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady?
  • w przeszłości była uznawana jako afrodyzjak dla kobiet?
  • należy dodawać bazylię pod koniec gotowania, bo wysoka temperatura niszczy jej smak?
  • świeża bazylia ma więcej aromatu, niż ta suszona? 

Komentarze