Mascarpone... bohaterem dnia


Bez dzisiejszego bohatera, nie powstałby taki cudowny deser jakim jest tiramisu.

Cechą charakterystyczną mascarpone, odróżniającą go od innych serów z mleka krowiego, jest fakt, że wyrabia się go nie z mleka, lecz ze śmietanki.

Czas na podstawowe informacje.

Wartość odżywcza:
  • 429kcal/100g
  • Białko 7g
  • Tłuszcze 46g
  • Węglowodany 0g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy D
  • Minerały WAPŃ
Niestety wszystko ma nie tylko zalety, czyli niekorzystne aspekty płynące z jedzenia mascarpone:
  • duża ilość tłuszczów nasyconych,
  • obecność cholesterolu; przypomnijmy sobie, że dzienna dawka wynosi 300mg, a 100g serka ma aż 125mg

Kaloryczność tego serka jest dość wysoka. Ciekawym faktem jest to, iż 100g mascarpone jest równe pod względem kaloryczności z około 190 truskawek, albo z 15 pomidorami.

Komentarze