Włoska panna cotta z sosem truskawkowym

W tym wpisie poznamy przepis na prawdziwą włoską panna cottę. Podstawą receptury jest śmietanka, która nadaje delikatnego smaku. Tłumacząc z języka włoskiego nazwę tego deseru otrzymujemy "gotowaną śmietankę". Moją propozycją dodatku jest sos truskawkowy, możemy zrobić inny sos, np. z malin, bądź podać z musem czekoladowym. Zapraszam na recepturę!

Składniki:
na panna cottę:
600ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 płaskie łyżeczki żelatyny

na sos truskawkowy:
500g truskawek
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
1.Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy zimną wodą; mieszamy i odstawiamy na bok.
Ten proces polega na napęcznieniu żelatyny.
2.Do rondla wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier; zagotowujemy.
3.Żelatynę wstawiamy na 20 sekund do mikrofalówki, bądź wkładamy do większej miski z gorącą wodą, aby się roztopiła. Ten proces nosi nazwę uwodnienia żelatyny.
4.Łączymy żelatynę z śmietanką i mieszamy.
5.Do foremek/ miseczek bądź innych pojemników wlewamy masę, pozostawiamy na 10 minut i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
6.Umyte truskawki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondla.
7.Dodajemy cukier i sok z cytryny.
8.Ugniatamy bądź blendujemy i zagotowujemy.
9.Przecieramy przez drobne sito masę truskawkową.
10.Przelewamy do rondla i odparowujemy wodę, aż konsystencja stanie się gęstsza.
11.Dodajemy pieprz, mieszamy i chłodzimy.
12.Zestaloną panna cottę układamy na talerz i polewamy sosem truskawkowym.
13.Dla dekoracji możemy użyć ćwiartek truskawek.
Smacznego!

Komentarze