Pieprz... bohaterem dnia

Bohater tego postu dodaje ostrego smaku każdej potrawie. Są różne rodzaje tej rośliny, najbardziej znanym jest w postaci czarnej- pieprz czarny. Mielony czy w zmielonej postaci ma zawsze wyczuwalny zapach i charakterystyczny smak. Oprócz odmiany czarnej występuje również biały, który jest łagodniejszy w smaku czy też czerwony. Zapraszam na kilka informacji o pieprzu!

Wartość odżywcza:

  • 251kcal/ 100g
  • Białko 10g
  • Tłuszcze 3.3g
  • Węglowodany 64g
  • Błonnik 25g
  • Witaminy A B6
  • Minerały SÓD ŻELAZO MAGNEZ 

Dlaczego pieprz jest ostry?

Pikantny smak ziaren pieprzu wywołuje alkaloid- piperyna. Jest to związek, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Inną właściwością jest pomoc przy zaparciach, nudnościach, wzdęciach oraz podczas nadmiernego wydzielania gazów. 

Właściwości pieprzu:

  • jest to roślina o działaniach przeciwzapalnych i przeciwutleniających;
  • chroni wątrobę;
  • ma działania rozkurczowe;
  • obniża ciśnienie;
  • dotlenia tkanki.

Komentarze