Spaghetti Bolognese- włoska przyjemność

W tym wpisie poznamy recepturę na włoskie spaghetti bolognese.
Jak sama nazwa wskazuje, sos pochodzi z Bolonii. Jest on znany już od czasów średniowiecza. Kluczem do idealnego przygotowania sosu bolognese jest czas, dzięki któremu poszczególne smaki są uwalniane i łączą się ze sobą. Zapraszam na recepturę!

Składniki:

500g makaronu spaghetti
500g mięsa mielonego wieprzowego
5 dużych pomidorów
1 duża marchew
1 mały korzeń pietruszki
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
1 szkl wina czerwonego pół słodkiego
0.5 l bulionu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz 

dodatkowo:
liście bazylii
parmezan /do posypania

Przygotowanie:

1.Myjemy i obieramy warzywa, pomidory sparzamy.
2.Ścieramy marchewkę i pietruszkę na tarce o drobnych oczkach.
3.Siekamy drobno czosnek i cebulę.
4.Na rozgrzanej oliwie przesmażamy marchew z pietruszką.
5.Dodajemy na patelnię cebulę i czosnek; smażymy przez 2 minuty.
6.Dodajemy mięso i mieszamy; smażymy aż mięso będzie lekko szarawe.
7.Kroimy pomidory w kostkę i dodajemy na patelnię; mieszamy.
8.Podlewamy winem zawartość patelni i dusimy przez 30 minut pod przykryciem.
9.Dolewamy bulion i dusimy do momentu, kiedy sos zgęstnieje; około 2 godziny na małym ogniu, pod przykryciem.
10.Dodajemy oregano i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
11.Makaron przygotowujemy według instrukcji danej przez producenta na opakowaniu.
12.Odcedzony makaron łączymy z sosem; mieszamy.
13.Wykładamy porcję na talerz, ścieramy na nią drobno parmezan i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!    

Komentarze