Tiramisu


Tirami sù dosłownie z włoskiego tłumacząc znaczy Popraw mi humor. Czy tylko mi poprawia humor zjedzenie tego deseru? :D
Tiramisu to włoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Składa się on z nasączonych kawą i amaretto biszkoptów, które przełożone są kremem na bazie serka mascarpone, żółtek i cukru. Wisienką na tym włoskim deserze jest warstwa kakao, bądź zmielone płatki czekolady. Jest to zdecydowanie mój faworyt z Włoskich specjałów.

W tym poście poznacie przepis na tiramisu z domowym biszkoptem, równie dobrze sprawdzą się podłużne biszkopty, które są dostępne w większości sklepów. Zaczynajmy :D


Składniki:

na biszkopt:
5 kurzych jaj
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

na krem:

5 żółtek
5 łyżek cukru
750g mascarpone

na nasączenie:

2/3 szkl mocnej, zimnej kawy
2/3 szkl amaretto

dodatkowo:

6 łyżek kakao lub wiórka czekolady

Przygotowanie:

1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu.
2.Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia.
3.Białka ubijamy na sztywno, dosypując powoli cukier.
4.Do piany z białek dodajemy po jednym żółtku i przesianą mąkę.
5.Jednolitą masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut, aż powierzchnia się zrumieni.
6.Nad kąpielą wodną, w metalowej misce ubijamy żółtka z cukrem, na puszystą i kremową masę.
7.Studzimy krem z żółtek.
8.Wystudzoną masę ucieramy z mascarpone.
9.Mieszamy kawę z amaretto i chłodzimy w lodówce.
10.Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwa krążki.
11.Układamy na paterze jedną część biszkoptu i nasączamy go przygotowaną kawą z alkoholem.
12.Wykładamy 3/4 kremu i wyrównujemy.
13.Przesiewamy małą warstwę kakao na krem.
14.Układamy drugi krążek biszkoptu.
15.Ponownie nasączamy, wykładamy resztę kremu, wygładzamy i posypujemy przesianym kakao, bądź wiórkami czekoladowymi.
16.Schładzamy minimum 3 godziny.
Smacznego!  

Komentarze