Mozzarella... bohaterem dnia


Mozzarella to ser, który pochodzi z regionu Kampania- południowe Włochy. Cechą charakterystyczną tego sera jest ciągliwość po roztopieniu. Znajduje się on na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.

Zapraszam Was na mały artykuł poświęcony Mozzarelli!

Wartość odżywcza:

  • 280kcal/ 100g
  • Białko 28g
  • Tłuszcze 17g
  • Węglowodany 3.1g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy A E D K2
  • Minerały WAPŃ FOSFOR SÓD

Właściwości:

  • Dostarcza fosfolipidów, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i funkcjonowanie wątroby.
  • Dzięki zawartości wapnia wpływa pozytywnie na zęby i kości.

Jak powstaje?

Ser jest wytwarzany głównie ze świeżego mleka bawolic, zdarza się również produkowany z mleka krowiego bądź mieszanki mleka krowiego i od bawolic. Sprzedawany jest zazwyczaj w postaci obłych kawałów, które zanurzone są w serwatce.  

Komentarze