Oregano... bohaterem dnia

Oregano to tak naprawdę lebiodka pospolita, która zwana też dzikim majerankiem. Rośnie w Afryce, Europie oraz Azji; można ją spotkać również w Polsce. To zioło jest nie tylko wykorzystywane w kuchni, ale również w medycynie. Było znane już w starożytności.

Zapraszam na artykuł o tym przestronnym produkcie!

Wartość odżywcza:

  • 265kcal/100g
  • Białko 9g
  • Tłuszcze 4.3g
  • Węglowodany 69g
  • Błonnik 42.5g
  • Witaminy A E K C 
  • Minerały MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ CYNK

Świeże oregano... jak kupować?

Świeże oregano powinno mieć liście barwy jasnozielonej. Warto zwrócić uwagę na łodygi oraz właśnie liście, gdy są poczerniałe lub pożółknięte należy ich unikać. Po zakupie, oregano nadaje się do przechowywania przez 3 dni w lodówce.

Właściwości odżywcze:

  • Oregano to naturalny środek bakterio- i grzybobójczy.
  • Ułatwia trawienie poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych.
  • Środek wiatropędny i przeciwbiegunkowy.
  • Idealny na kaszel; ma działania odkrztuszające.
  • Olejek z oregano jest dobry na bóle zębów.
  • Ma działania uspokajające.


Komentarze