Sól kuchenna... bohaterem dnia

Sól kuchenna z punktu widzenia chemika to chlorek sodu (NaCl). Obok pieprzu jest popularnym środkiem, nadającym smaku praktycznie wszystkiemu. Używana jest nawet przy wypiekach ciasta, aby wypełnić pustkę smakową. Sól nadaje nie tylko smak, ale jest również doskonałym środkiem konserwującym. Jakie ma inne działania? O tym i wielu innych informacjach, dowiemy się w tym poście. Zapraszam!

Wartość odżywcza:

  • 0kcal/100g
  • Białko 0g
  • Tłuszcze 0g
  • Węglowodany 0g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy -
  • Minerały SÓD WAPŃ POTAS

Rodzaje soli:

Sól ma wiele odmian, różnią się one sposobem wydobycia, wielkością kryształków, ich kolorem, a nawet smakiem.

  1. Sól kuchenna nazywa również solą warzoną. Najpopularniejsza odmiana soli, używanej w naszych kuchniach. Jest produkowana poprzez odparowywanie z solanek wody. Taka sól jest jodowana, ponieważ zapobiega wtedy niedoczynności tarczycy, przede wszystkim na terenach górskich.
  2. Sól kamienna wydobywana jest z kopalni w postaci brył. Poddawana jest mechanicznemu kruszeniu i mieleniu. Możemy ją dostać w postaci gruboziarnistej bądź w postaci drobnej takiej jak w przypadku soli kuchennej. 
  3. Sól morska pozyskiwana jest poprzez odparowywanie wód mórz i oceanów. Ma bardzo wyrazisty smak, dzięki czemu używamy jej mniej podczas przygotowywania potraw. Zawiera dużo minerałów, m.in. magnez, selen, lit. Jest ona najzdrowszą z sól.
  4. Sól himalajska jej cechą rozpoznawczą jest różowy odcień, który powstaje przez zawartość żelaza. Jej wydobycie odbywa się ręcznie na głębokości około 600 metrów we wschodnim pasie morskim Himalajów. Jest uznawana za najczystszą sól.
  5. Sól francuska pochodzi z Guerande, jest ona gruboziarnista. Charakteru dodaje jej dym z palonych beczek po winie. 

Właściwości i zastosowanie:

    • środek odplamiający;
    • konserwant potraw;
    • odstrasza mrówki;
    • przedłuża żywotność kwiatów (dosypany do wody);
    • pobudza skórę do odnowy- kosmetologia;
    • poprawia krążenie;
    • pomaga w pozbywaniu się toksyn.

Komentarze