Gnocchi - włoskie kluski śląskie

Gnocchi nazywane są przez wielu włoskimi kluskami śląskimi. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, tj. z ziemniaków, puree czy sera. Gnocchi to liczba mnoga od słowa gnocco co tłumacząc znaczy "gruda". Ta receptura jest inspirowana moimi doznaniami z Włoch; jest to moja interpretacja potrawy z włoskiej restauracji. Zapraszam na przepis!

Składniki:

na ciasto:
1kg ziemniaków
100g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka soli
dodatki:
1 mała cukinia 
20 pomidorków koktajlowych
200g krewetek
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
mały pęczek natki pietruszki
3 kwiaty cukinii 
sól, pieprz

Przygotowanie:

1.W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
2.Ziemniaki płuczemy i wrzucamy w mundurkach do wody.
3.Gotujemy do miękkości przez około 40 minut.
4.Ugotowane ziemniaki odcedzamy i obieramy.
5.Rozcieramy ziemniaki przez praskę.
6.Przestudzone ziemniaki wykładamy na stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, sól i jajko.
5.Ciasto łączymy w miarę szybko w kulkę.
6.Kroimy na ćwiartki.
7.Nastawiamy w garnku osoloną wodę na gotowanie gnocchi.
8.Z każdego kawałku rolujemy wałek o średnicy około 2 cm. Ciasto może się lepić, więc możemy podsypać je mąką.
9.Wałek kroimy w poprzek na około 1.5 cm kawałki.
10.Na każdym kawałku odciskamy widelec wklęsłą stroną.
11.Partiami wrzucamy gnocchi do gorącej wody.
12.Gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnie; wyławiamy łyżką cedzakową.
13.Oczyszczamy czosnek, płuczemy pomidorki, myjemy cukinię i oczyszczamy krewetki.
14.Na dużą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy krewetki.
15.Siekamy czosnek i dorzucamy, kiedy krewetki będą lekko różowe.
16.Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy na patelnię, zmniejszając dopływ ciepła.
17.Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię.
18.Dodajemy gnocchi; mieszamy.
19.Siekamy natkę pietruszki.
20.Doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem.
21.Wyłączamy dopływ ciepła, na patelnię dodajemy natkę pietruszki.
22.Zawartość patelni wykładamy na półmisek i polewamy oliwą.
23.Kwiaty cukinii myjemy i usuwamy pręcik; układamy na półmisku.
24.Dodatkowo zawartość półmiska możemy udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego!





Komentarze