Pizza margherita - podstawa włoskiej kuchni

Kiedy mówimy o Włochach na myśl przychodzą nam makarony, owoce morza i oczywiście pizza. Piza pojawiła się pierwszy raz w dokumencie z X wieku. W XVII wieku mianem pizzy określano wypiek, który był przyprawiony bazylią i serem. Wtedy pizza nie przypominała wersji, jaką znamy dzisiaj, nie posiadała ona sosu pomidorowego. Dopiero po odkryciu pomidorów w Ameryce i przywiezieniu ich do Włoch zostały wykorzystywane podczas wypieków pizzy.  

W tym wpisie mam dla Was przepis na pizzę Margheritę, która jest podstawowym wariantem. Zapraszam!

Składniki:

na ciasto:
175g mąki
150ml letniej wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczka cukru
szczypta soli

dodatki:
5 pomidorów
1/2 szkl czerwonego wina pół słodkiego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
50g  mozzarelli
1 łyżka oliwy
listki bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki letniej wody dodajemy do miski i mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut- robimy zaczyn.
2.Do dużej miski wsypujemy resztę wody, dolewamy resztę wody i oliwę, dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto w jednolitą kulkę.
3.Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Sparzamy pomidory i obieramy ze skórki.
5.Siekamy cebulę i czosnek.
6.Na oliwie szklimy cebulę i dodajemy czosnek.
7.Na patelnię dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
8.Dolewamy wina i odparowujemy nadmiar wody pod przykryciem przez 30 minut.
9.Do zredukowanego sosu dodajemy oregano i doprawiamy solą, pieprzem.
10.Zawartość patelni blendujemy na jednolitą masę.
11.Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury/ u mnie 250 stopni Celsjusza.
12.Ciasto formujemy na płaski i okrągły placek, który układamy na blasze do pieczenia.
13.Na przygotowane ciasto wylewamy sos pomidorowy i równomiernie rozprowadzamy.
14.Na sos układamy 'podartą' mozzarellę.
15.Wstawiamy do piekarnika na około 6-7 minut.
16.Na upieczoną pizzę układamy listki bazylii.
Smacznego!



Komentarze