Ravioli ze szpinakiem i pokrzywą

Ravioli to włoskie pierożki. Są one stosunkowe duże. Ich nadzienie może stanowić mięso, bądź warzywa. W tym przepisie nadzienie będzie nietypowe, ponieważ oprócz szpinaku, znajdzie się w nim pokrzywa. Kremowe posmaku doda ricotta i serek mascarpone. Zapraszam:

Zanim zaczniemy to zajmę się tematem pokrzyw w kuchni. Jak to pokrzywa w kuchni, czy ja dobrze się czuję? Owszem pokrzywy są zdatne do użycia, ale przed tym trzeba je odpowiednio przygotować. Uzbierane małe, młode listki pokrzyw blanszujemy. Blanszowanie polega na wrzuceni liści do gorącej wody i po 30 sekundach należy odsączyć liście. Później liście przelewamy zimną wodą. Po tym zabiegu pokrzywy tracą właściwości piekące i stają się zdatne do jedzenia.

Składniki:

na makaron:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
6-8 łyżek wody
szczypta soli

na nadzienie:
400g mrożonego szpinaku
3/4 szkl liści pokrzyw
200g ricotty
50g serka mascarpone
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki chili

na sos:
100g mascarpone 
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 duża gałązka liści bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek i wbijamy jajka; dodajemy sól i wodę.
2.Zagniatamy ciasto w jednolitą kulkę.
3.Ciasto makaronowe odkładamy na bok, przykrywając ręcznikiem.
4.Liście pokrzyw zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sicie.
5.Przelewamy lodowatą wodą i odkładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
6.Oczyszczamy cebulę i czosnek.
7.Siekamy drobno cebulę i szklimy ją na patelni z dodatkiem oliwy.
8.Do cebuli dodajemy czosnek i smażymy przez około pół minuty.
9.Dodajemy szpinak i odparowujemy nadmiar wody.
10.Siekamy drobno liście pokrzywy.
11.Do odparowanego czosnku dodajemy pokrzywę i smażymy jeszcze przez minutę.
12.Studzimy zieloną zawartość patelni.
13.Do miseczki dajemy ricottę i mascarpone; mieszamy razem.
14.Do miseczki dodajemy zawartość patelni; mieszamy.
15.Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
16.Siekamy listki bazylii i wrzucamy je do małej miseczki.
17.Do bazylii dodajemy mascarpone, jogurt; mieszamy i przyprawiamy.
18.Sos schładzamy w lodówce.
19.Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.
20.Ciasto na makron dzielimy na 3 części.
21.Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm.
22.Wycinamy kwadraty o boku 5cm.
23.Na środku połowy kwadratów układamy łyżeczkę nadzienia.
24.Drugi kwadrat ciasta układamy na tym z nadzieniem i przy pomocy widelca, zgniatamy boki naszego pierożka.
25.Wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu minutę po wypłynięciu na górę.
26.Ugotowane pierożki układamy w durszlaku, aby nadmiar wody odciekł.
27.Gotowe pierożki podajemy z sosem bazyliowym. 
Smacznego!

Komentarze