Mascarpone... bohaterem dnia
Bez dzisiejszego bohatera, nie powstałby taki cudowny deser jakim jest tiramisu.
Cechą charakterystyczną mascarpone, odróżniającą go od innych serów z mleka krowiego, jest fakt, że wyrabia się go nie z mleka, lecz ze śmietanki.
Czas na podstawowe informacje.
Wartość odżywcza:
- 429kcal/100g
- Białko 7g
- Tłuszcze 46g
- Węglowodany 0g
- Błonnik 0g
- Witaminy D
- Minerały WAPŃ
Niestety wszystko ma nie tylko zalety, czyli niekorzystne aspekty płynące z jedzenia mascarpone:
- duża ilość tłuszczów nasyconych,
- obecność cholesterolu; przypomnijmy sobie, że dzienna dawka wynosi 300mg, a 100g serka ma aż 125mg
Kaloryczność tego serka jest dość wysoka. Ciekawym faktem jest to, iż 100g mascarpone jest równe pod względem kaloryczności z około 190 truskawek, albo z 15 pomidorami.
Komentarze
Prześlij komentarz