Bazylia... bohaterem dnia
Bohater wpisu- bazylia, pochodzi z tropikalnej strefy Afryki, lecz obecnie jest ona tylko w uprawie. Jej nazwa wywodzi się z Grecji od słowa basileus, czyli 'król', ponieważ wierzono, że tylko król może ją zerwać. W dzisiejszych czasach należy ona do najpospolitszych ziół używanych w różnych kuchniach.
Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie:
Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie:
Wartość odżywcza:
- 22kcal/ 100g
- Białko 3.2g
- Tłuszcze 0.6g
- Węglowodany 2.7g
- Błonnik 1.6g
- Witaminy A C
- Minerały MAGNEZ MIEDŹ WAPŃ ŻELAZO
Właściwości zdrowotne i lecznicze:
- Ma właściwości przeciwgorączkowe, obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.
- Poprawia trawienie i pomaga w przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia.
- Jest środkiem, który zapobiega nudnością.
- Pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
- Działa przeciwdepresyjnie i zwalcza bezsenność.
- Sok z liści bazylii łagodzi podczas pogryzień przez owady.
Jak uprawiać bazylię w domu?
Bazylia jest rośliną, która jest dobrym kandydatem na uprawę w domu. Jednak, aby dobrze rosła należy pamiętać o tym, że:
- nie jest odporna na niskie temperatury;
- potrzebuje dużo światła;
- lubi wilgotne powietrze.
Czy wiesz, że...?
- doniczka z bazylią postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady?
- w przeszłości była uznawana jako afrodyzjak dla kobiet?
- należy dodawać bazylię pod koniec gotowania, bo wysoka temperatura niszczy jej smak?
- świeża bazylia ma więcej aromatu, niż ta suszona?
Komentarze
Prześlij komentarz