Profiteroles - Włoskie ptysie
Profiteroles to włoki deser, które smakuje najlepiej na zimno. Są to ptysie nadziewane kremem, polane czekoladą i podawane z dodatkiem ubitej śmietany i kakao. Deser należy do tych czasochłonnych, ale jest warty poświęconego czasu. Nie przedłużając zapraszam Was na przepis!
Składniki:
na ciasto:
1 szkl mąki
0.2 l wody
150g masła
4 jajka
szczypta soli
krem:
300ml mleka
3 żółtka
3 łyżeczek mąki
6 łyżeczek cukru
1 łyżeczka żelatyny
200ml śmietanki 30%
1 opakowanie cukru wanilinowego
polewa:
150g czekolady mlecznej
100ml śmietanki 30%
1 łyżeczka miodu
dodatkowo:
100ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do czasu, aż masło się roztopi.
2.Dodajemy mąkę i sól; energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto, które odchodzi od ścian garnka.
3.Masę odstawiamy na bok i studzimy do temperatury pokojowej.
4.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
5.Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy, w międzyczasie do żelatyny dodajemy łyżkę wody i odkładamy na bok, aż napęcznieje.
6.W misce ucieramy żółtka z cukrem, aż staną się jasno kremowe i puszyste.
7.Dodajemy mąkę do żółtek i mieszamy.
8. Do masy jajecznej małym strumykiem wlewamy mleko i mieszamy energicznie, uważając, aby masa się nie ścięła.
9.Przelewamy znów masę do rondla; podgrzewamy mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje; żelatynę upłynniamy. Upłynnianie żelatyny polega na podgrzaniu jej przez kilka sekund w mikrofalówce, aby z napęczniałej masy zamieniła się w płynną, gęstą ciecz.
10.Krem mieszamy z żelatyną i odstawiamy do wystygnięcia.
11.Do wystudzonej masy ciasta dodajemy po jednym jajku, mieszając mikserem.
12.Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
13.Na blasze do piecznie, wyłożonej papierem do pieczenia, robimy kulki z ciasta, zachowując przy tym odstęp.
14.Blachę z kulkami wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż delikatnie się zrumienią.
15.Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę, dolewamy śmietankę, dodajemy miód i mieszamy. Kąpiel wodna polega na ułożeniu metalowej, bądź szklanej miski nad rondlem z gotującą się wodą. Trzeba zwrócić uwagę, aby woda nie dotykała dna miski. Do miski dajemy czekoladę i pod wpływem pary wodnej, zostanie ona roztopiona.
16.W misce ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym i łączymy ją z kremem jajecznym.
17.Krem przekładamy do worka cukierniczego i układamy w lodówce.
18.Upieczone ciasto studzimy.
19.W każdym ptysiu robimy dziurkę nożem i wbijamy worek cukierniczy, aby napełnić go kremem.
20.Napełnione ptysie wkładamy do lodówki na 10 minut.
21.W misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i przekładamy ją do worka cukierniczego.
22.Na talerzu układamy ptysia, polewamy go polewą czekoladową, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy na niego kakao.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz