Lasagne bolognese
Większość dań włoskich bierze nazwę od rodzaju użytego w nich makaronu. Przykładem jest spaghetti, czyli długie i wąskie rurki, bądź właśnie lasagne, czyli cienkie płaty ciasta.
Lasagne to zapiekanka, która składa się z ułożonym wymiennie warstw makaronu, sosu bolognese, beszamelu i sera. Sos bolognese jest identyczny jak w przypadku spaghetti bolognese. Zapraszam na przepis:
Składniki:
na bolognese:
500g mięsa mielonego wieprzowego
5 dużych pomidorów
1 duża marchew
1 mały korzeń pietruszki
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
1 szkl wina czerwonego pół słodkiego
0.5 l bulionu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
na beszamel:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
3szkl mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
na makaron:
200g mąki pszennej
2 jajka
sól
dodatkowo:
300g sera żółtego
Przygotowanie:
1.Myjemy i obieramy warzywa, pomidory sparzamy.
2.Ścieramy marchewkę i pietruszkę na tarce o drobnych oczkach.
3.Siekamy drobno czosnek i cebulę.
4.Na rozgrzanej oliwie przesmażamy marchew z pietruszką.
5.Dodajemy na patelnię cebulę i czosnek; smażymy przez 2 minuty.
6.Dodajemy mięso i mieszamy; smażymy aż mięso będzie lekko szarawe.
7.Kroimy pomidory w kostkę i dodajemy na patelnię; mieszamy.
8.Podlewamy winem zawartość patelni i dusimy przez 30 minut pod przykryciem.
9.Dolewamy bulion i dusimy do momentu, kiedy sos zgęstnieje; około 2 godziny na małym ogniu, pod przykryciem.
10.Dodajemy oregano i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
12.Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kulki i odkładamy na 30 minut, przykrywając ściereczką.
13.Nastawiamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza z termo-obiegiem.
14.W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż się połączą.
15.Dolewamy powoli mleka i energicznie mieszamy.
16.Na koniec dodajemy przyprawy.
17.Ciasto na makron dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienko, podsypując mąką.
18.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem układamy kawałek makaronu, tak aby zakrył całe dno.
19.Na makaron wykładamy część sosu bolognese, na niego część beszamelu i ścieramy małą warstwę sera.
20.Nakładamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy czynności, aż skończą się składniki; góra naszej lasagne powinna być pokryta serem.
21.Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
22.Upieczoną wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 15 minut, aż zastygnie i się zestali.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz