Pieprz... bohaterem dnia
Bohater tego postu dodaje ostrego smaku każdej potrawie. Są różne rodzaje tej rośliny, najbardziej znanym jest w postaci czarnej- pieprz czarny. Mielony czy w zmielonej postaci ma zawsze wyczuwalny zapach i charakterystyczny smak. Oprócz odmiany czarnej występuje również biały, który jest łagodniejszy w smaku czy też czerwony. Zapraszam na kilka informacji o pieprzu!
Wartość odżywcza:
- 251kcal/ 100g
- Białko 10g
- Tłuszcze 3.3g
- Węglowodany 64g
- Błonnik 25g
- Witaminy A B6
- Minerały SÓD ŻELAZO MAGNEZ
Dlaczego pieprz jest ostry?
Pikantny smak ziaren pieprzu wywołuje alkaloid- piperyna. Jest to związek, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Inną właściwością jest pomoc przy zaparciach, nudnościach, wzdęciach oraz podczas nadmiernego wydzielania gazów.
Właściwości pieprzu:
- jest to roślina o działaniach przeciwzapalnych i przeciwutleniających;
- chroni wątrobę;
- ma działania rozkurczowe;
- obniża ciśnienie;
- dotlenia tkanki.
Komentarze
Prześlij komentarz