Gałka muszkatołowa... bohaterem dnia
Gałka muszkatołowa to nasiona z drzew muszkatołowca korzennego. Ta przyprawa pochodzi z wysp, będących częścią Archipelagu Malajskiego. Do Europy została sprowadzona przez krzyżowców. Te nasiona posiadają wiele zastosowań nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Zapraszam na przegląd tej rośliny!
Wartość odżywcza:
- 520kcal/100g
- Białko 5.84g
- Tłuszcze 36.3g
- Węglowodany 49.29g
- Błonnik 20.8g
- Witaminy A B6 C
- Minerały POTAS FOSFOR WAPŃ ŻELAZO
Właściwości:
- Olejek z gałki muszkatołowej jest w stanie złagodzić bóle stawów, reumatyczne i ścięgien.
- Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, przez co wpływa na lepsze trawienie.
- Ma działania wiatropędne.
- Zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka.
- Potrafi zapobiegać zakrzepom krwi.
- Jest pomocna przy wzdęciach i nudnościach.
Uwaga!
Ciekawą i niebezpieczną właściwością gałki muszkatołowej jest działanie halucynogenne. Duża dawka tej przyprawy doprowadza do niebezpiecznych reakcji organizmu. Efektami ubocznymi po spożyciu większej dawki gałki są kołatania serca, omdlenia, a nawet stany lękowe.
Komentarze
Prześlij komentarz