Zupa-krem z groszku i szpinaku

Ten przepis jest ostatnim w roku 2017. Idealna inspiracja na szybki obiad. Czas przygotowania tej zupy wynosi mniej niż 30 minut.

Składniki:
200g mrożonego groszku
150g mrożonego szpinaku
400 ml bulionu warzywnego
100ml śmietanki 30%
1łyżka oleju
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1.Siekamy czosnek i cebulę w kostkę.
2.Do garnka wlewamy olej i szklimy na nim cebulę, potem dodajemy czosnek.
3.Do garnka dodajemy groszek i zalewamy bulionem.
4.Gotujemy, aż groszek będzie miękki.
5.Dodajemy liście szpinaku i mieszamy przez chwilę.
6.Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
7.Dolewamy śmietankę i mieszamy.
8.Wlewamy do naczyń, dekorujemy liśćmi szpinaku.
Smacznego!

Komentarze