Wspomnienie ciepłych dni ze zdrowymi pierogami

Sezon truskawkowy zakończył się już dawno, ale równie dobrze w tym przepisie sprawdzą się owoce mrożone. Ta wersja pierogów jest zdrowsza, dzięki wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej, która posiada więcej błonnika.
Składniki
1/2 szkl mąki pełnoziarnistej
5 łyżek gorącej wody
4 średnie truskawki
1 łyżka miodu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie
1.Gotujemy wodę w garnku.
2.Na stolnice sypiemy mąkę i dodajemy wodę; zarabiamy nożem i potem wyrabiamy rękoma.
3.Truskawki kroimy na ćwiartki.
4.Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm i wycinamy z niego szklanką koła.
5.Na środek każdego koła dajemy truskawki, składamy na pół i zaciskamy boki.
6.Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 2 minuty.
7.Mieszamy w misce miód z jogurtem.
8.Ugotowane pierogi układamy na talerzu i polewamy sosem jogurtowym.

Komentarze