Miód... bohaterem dnia

Miód- owoc pracy tysięcy owadów, którym z pewnością każdy uwielbia cieszyć swoje podniebienie.  Naturalny słodzik z herbatą jest idealnym połączeniem, nie tylko ze względu na swój smak, ale również na swoje właściwości.
Oprócz zastosowania w kuchni jest często stosowany w kosmetologii.
Po małym przedstawieniu, zapraszam Was na zapoznanie się z jego składem chemicznym.

Wartość odżywcza:

  • 304kcal/100g
  • Białko 0.3g
  • Tłuszcze 0g
  • Węglowodany 82g
  • Błonnik 0.2g
  • Witaminy A B1 B2 B6 B12 C
  • Minerały POTAS CHLOR KOBALT MANGAN WAPŃ

Wiecie, że...

     najbardziej popularnym rodzajem miodu jest miód tymiankowy, który pochodzi ze wzgórz Grecji?

     miód jest łatwo przyswajalny?  Całkowite strawienie następuję w ciągu 2 godzin.
    zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu?

     miód przechowywany w dobrych warunkach, tzn. w zamkniętym słoiku, w temperaturze około 10 stopni Celsjusza; może być zdatny do spożycia przez 23 lata?

     w Polsce najczęściej jest spożywany miód lipowy?

Jakie miód ma właściwości?

  • Przyśpiesza oczyszczanie i gojenie się ran;
  • Ma działania przeciwbiegunkowe;
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi;
  • Pobudza mózg do pracy, dzięki zawartości glukozy, która działa jak 'paliwo' dla szarych komórek;
  • Zawartość nadtlenku wodoru powoduje hamowanie rozwoju próchnicy;
  • Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i przeciwalergicznie;
  • Chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia i zwiększa odporność organizmu.

Komentarze