Tarta szpinakowa na francuskim spodzie

Na blogu znajdziecie wpis z bardzo podobną tartą, ale na spodzie kruchym. W tym przepisie wykorzystacie ciasto francuskie; ciasto jest gotowe, bo jestem leniuchem i nie chciało mi się przygotować go własnoręcznie. 😳😛  Zapraszam na recepturę, która na pewno ucieszy Wasze podniebienia.

Składniki:
1 paczka ciasta francuskiego
1 duży pomidor
80g sera feta
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
300g szpinaku
2 ząbki czosnku
3 jaja kurze
sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Szpinak myjemy, osuszamy i odparowujemy na patelni z łyżką oliwy.
2.Siekamy drobno czosnek i dodajemy do szpinaku.
3.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
4.Rozkładamy ciasto francuskie na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i podwijamy krawędzie, robiąc ramki.
5.Do ostudzonego szpinaku dodajemy przyprawy, rozkruszony ser feta i wbijamy jajka; mieszamy.
6.Na ciasto wykładamy masę szpinakową i układamy na niej plasterki pomidora.
7.Pieczemy przez 27 minut.
Smacznego!
Upieczoną i pokrojoną tarte możecie udekorować serem feta, pokrojonym w kosteczkę.

Komentarze