Gofry z gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi

Mały grzeszek na koniec tygodnia? Zawsze jest na niego czas :D
Jutro kolejny poniedziałek; nowy tydzień, nowe plany i wyzwania, którym trzeba sprostać... Jestem ucieszony, bo zostało tylko 9 dni szkolnych i nareszcie nastąpi długo wyczekiwana przeze mnie chwila wolnego od 'pracy' oraz czas, który spędzę z rodziną przy wigilijnym stole. Zanim to jednak nastąpi, zapraszam Was na przepis:

Składniki:
na ciasto:
1 szkl mąki pełnoziarnistej
1 szkl mąki pszennej
2 jaja kurze
1 i 1/4 szkl mleka
3/4 szkl wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
szczypta soli
dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
2-3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1.Nagrzewamy urządzenie do smażenia gofrów- gofrownicę.
2.W naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę.
3.Do drugiej miski daję resztę składników na ciasto i mieszam je ze sobą.
4.Łączymy delikatnie i powoli pianę z masą.
5.Pieczemy gofry.
6.Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka.
7.Upieczone gofry polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Komentarze