Mąka pełnoziarnista... bohaterem dnia

Mąka pełnoziarnista czy inaczej mówiąc razowa produkowana jest zazwyczaj z pszenicy albo żyta. Na samym początku dowiecie się czym mąka razowa różni się od tych klasycznych, białych mąk... Klasyczne mąki są oczyszczane, przy czym pozbawiane cennych składników mineralnych, witamin czy błonnika; mąki pełnoziarniste podczas mielenie nie są oczyszczane, tylko mielone są całe ziarna zbóż zachowując korzystne substancje, typu błonnik.

Wartość odżywcza:

  • 340kcal/100g
  • Białko13g
  • Tłuszcze 2.5g
  • Węglowodany 72g
  • Błonnik 11g
  • Witaminy A B C E
  • Minerały FOSFOR MAGNEZ ŻELAZO CYNK

Dlaczego mąka pełnoziarnista jest zdrowsza?

     Ten rodzaj mąki zawiera w sobie całe ziarno, czyli łuskę, jądro i bielmo. Dzięki zmieleniu całego ziarna zachowane są minerały, większa ilość witamin oraz błonnik, który działa korzystnie na układ trawienny oraz wspomaga pracę jelit





















Komentarze