Czosnek... bohaterem dnia


Naturalny antybiotyk? Czosnek jest znany ze swojego smaku, zapachu, ale również z całkiem innej strony, a mianowicie z właściwości leczniczych. Pamiętam, kiedy byłem mały, dostawałem do wypicia mleko z miodem i czosnkiem; to chyba najgorsze wspomnienie z dzieciństwa :|
Czosnek zjadany na surowo zaczyna już działać pozytywnie na nasze organizmy... Więcej informacji będzie w dalszej części wpisu, a teraz czas na podstawowe informacje.

Wartość odżywcza:

  • 148kcal/100g
  • Białko 6g
  • Tłuszcze 0.5g
  • Węglowodany 33g
  • Błonnik 2.1g
  • Witaminy B1 B2 B6 PP C
  • Minerały WAPŃ MAGNEZ FOSFOR ŻELAZO POTAS

Właściwości naturalnego antybiotyku

  • Spożywanie dziennie 1 ząbku czosnku poprawi naszą odporność, poprzez zniszczenie bakterii i drobnoustrojów.
  • Obniża ciśnienie krwi i  poziom złego cholesterolu
  • Zwalcza ból głowy i ułatwia zasypianie.
  • Jest dobrym przeciwutleniaczem, czyli chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
  • Działa przeciwzakrzepowo, co w konsekwencji prowadzi do ochrony przed udarem i zawałami serca.
  • Ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego; przyśpiesza on wydzielenie żółci i usprawnia działanie jelit.

Co się stanie jak zjemy dużą ilość czosnku?

   Kiedy przesadzimy z czosnkiem w codziennym odżywianiu mogą nas spotkać problemy z żołądkiem, uczucie zmęczenie, biegunka i jak na ironię bóle głowy. 
   

Komentarze