Zupa-krem z cebuli
Wiele osób nie lubi cebuli przez jej silny zapach i lekko pikantny smak. Jednak cebula po obróbce cieplnej traci swój aromat i ostrość, staje się słodsza. Zeszklona i podduszona jest bazą kremu cebulowego, na którego recepturę zapraszam!
Składniki:
5 cebul
6 ziemniaków
100 ml białego wytrawnego wina
500ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
szczypta imbiru
szczypta imbiru
sól, pieprz
do podania:
siemię lniane
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obieramy, cebulę oczyszczamy.
2.Kroimy cebulę w piórka.
3.Do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę.
4.Szklimy uważając, żeby się nie przypaliła.
5.Ziemniaki kroimy w kostkę; dorzucamy do cebuli.
6.Zalewamy wodą i dusimy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
7.Dolewamy wino, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
8.Blendujemy na aksamitną masę i doprawiamy imbirem, solą, pieprzem.
9.Na suchej patelni prażymy siemię lniane,
10.Do miseczki wlewamy zupę i posypujemy uprażonym siemieniem lnianym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz