Paluchy wiedźmy halloweenowa inspiracja

Cukierek albo psikus? 
Słodkie paluchy sprawdzą się idealnie, aby zrobić psikusa. Wystarczy połączyć straszne paluchy z dżemem truskawkowym, który imituje krew i zaserwować je naszej potencjalnej 'ofierze'. 
Zapraszam na przepis!

Składniki:

200g masła
1/2 szkl cukru pudru
2 żółtka
4 krople ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2.5 szkl mąki pszennej
szczypta soli

dodatkowo:
płatki migdałowe
3 kafelki czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
2. Dodajemy cukier puder oraz szczyptę soli.
3. Siekamy nożem suche składniki z zimnym masłem.
4. Gdy masa będzie posiekana dodajemy żółtka i ekstrakt migdałowy; wyrabiamy masę do uzyskania jednolitej kulki.
5. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
6. Schłodzoną masę dzielimy na kawałki, aby z każdego uformować palec wielkości palca u naszej ręki.
7. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
8. Każdy kawałek ciasta formujemy w podłużny walec i przy pomocy noża robimy nacięcia w miejscach, w których palce u naszej ręki się uginają.
9. Drugą stroną łyżeczki w miejscu, gdzie ma być paznokieć robimy dołeczek.
10. Przygotowane palce układamy na wyłożonej papierem blasze.
11. Pieczemy około 7 minut, aż palce lekko się zrumienią.
12. W międzyczasie nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę.
13. Upieczone i wystudzone paluchy w miejscu, w którym są zrobione dołeczki smarujemy małą ilością rozpuszczonej czekolady i układamy na nią płatek migdałowy.
14. Postępujemy tak ze wszystkimi paluchami.
Smacznego i strasznego Halloween!

Komentarze